"Uw badkamerspecialist"®

Op deze pagina plaatsen wij wekelijks nieuwe tips en trends over dingen waar u misschien niet altijd direct aan denkt. 

Badkamerverbouw.nl TIP,

De ene zitting is de andere niet.

 

 Toe aan een nieuwe toiletzitting? Het loont de moeite om kritisch te kiezen. Want de éne zitting is de andere niet. Er zijn grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Laat u niet alleen verleiden door design, kleur, decor of prijs. Let ook op aspecten als duurzaamheid, comfort en schoonmaak gemak.

Bevestiging en schoonmaakgemak

Heel belangrijk is de bevestiging van de zitting aan de toiletpot en het scharnier tussen deksel en zitting. Het spreekt voor zich dat een roestvrijstalen bevestiging duurzamer en stabieler is dan een kunststofbevestiging. Wilt u optimaal schoonmaakgemak? Kies dan voor een zitting die eenvoudig in z'n geheel te verwijderen is en weer gemakkelijk terug te plaatsen is. Voor schoonmaakgemak is ook de onderkant van de bril een inspectie waard. Deze moet zo min mogelijk moeilijk bereikbaren hoeken en gaten hebben. Hoe gladder, hoe beter.

Materiaal

Let ook op het materiaal waaruit de zitting gemaakt is. De meeste zittingen zijn gemaakt van kunststof of van hout. Kies bij een kunststof zitting voor massief materiaal, zoals versterkt duroplast dat door-en-door gekleurd is, zodat krasjes en kleine beschadigingen die in de loop der tijd ontstaan minder opvallen.

 

Luxe

Voor een stukje luxe kunt u kiezen voor een zitting met een soft-close systeem. Deze techniek zorgt ervoor de zitting vertraagd sluit, zodat het hinderlijke geluid van een vallende bril verleden tijd is.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Lucht- en/of watermassage

Een bad met een whirlpoolsysteem maakt van uw badkamer een privé-kuuroord. In het warme, bewegende water komt u helemaal tot rust. De whirlpool is bij uitstek geschikt voor genieten en ontspannen.

Air- en/of hydrosysteem

U heeft de keuze uit een whirlpoolsysteem op basis van lucht (het zogeheten airsysteem), voor een systeem dat krachtige waterstralen in het bad spuit (het hydrosysteem) of een combinatie van beiden (combisysteem).

Zacht of stimulerend

Het airsysteem zorgt voor een zachte, luchtige massage door vele kleine luchtbelletjes. Ideaal wanneer u vooral ontspanning verwacht van uw whirlpoolbad. Het hydrosysteem spuit met kracht waterstralen in uw badkuip, voor een krachtige massage van de spieren, de onderrug en/of de voeten. Dit systeem zorgt voor een stimulerende sensatie.

Een combinatiesysteem biedt beide systemen in één, voor een gecombineerde whirl-ervaring of voor een keuze al naar gelang uw stemming. In de meeste whirlpools zijn de jets te verstellen, voor een gerichte massage.

Let bij de aanschaf van een whirlpoolsysteem op het gewenste systeem, de positie van de jets en op het geluidsniveau. Whirlpools produceren nu eenmaal geluid. De moderne whirlpoolsystemen werken overigens wel geluidsarm.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Alles van de vloer

Wilt u de badkamer licht en luchtig inrichten? Kies dan voor transparante materialen, grote tegels en zwevende producten.

Wanneer u de tegelvloer zoveel als mogelijk vrij houdt en ononderbroken door laat lopen, heeft dat een vergrotend effect. Kies bijvoorbeeld voor een inloopdouche, waarin de tegelvloer doorloopt en voor een helder glazen douchewand. Grote tegels zorgen voor een rustig resultaat, omdat er minder voegwerk nodig is. Ook een wandtoilet en voor zwevende meubels (aan de wand) zorgen voor een verruimend effect met een licht en luchtig resultaat.

Schoonmaakgemak

Zwevende producten zorgen bovendien voor schoonmaakgemak. De vloer blijft vrij en is daardoor gemakkelijk te dweilen. U hebt geen last van obstakels, waarachter zich gemakkelijk vuil ophoopt.

 

 

Badkamerverbouw.nl Trend,

Helder wit keramiek in een warme omgeving

Wit is door de jaren heen de favoriete kleur in de badkamer. Zeker voor de keramische producten als wastafel, toilet en voor het acryl, zoals bad en douchebak. Voor een iets

warmere sfeer is de kleur pergamon een gewild alternatief. Hier en daar zijn er wel pogingen om het ‘eeuwige wit’ concurrentie te bieden. Ook gekleurde wastafels en baden zijn verkrijgbaar. Zelfs zwart keramiek dingt naar de gunsten van een designminnend publiek. Toch laat wit zich niet van de toppositie verdringen. Sterker nog, helder puur wit keramiek is de trend. Maar dan wel in combinatie met een warme omgeving.Warme houtsoorten en kleuren

Warme houtsoorten

als wengé, mahonie, zebrano en zwoele kleuren als cappuccino en mokka dringen door in de badkamer. Als panelen rondom het bad, als badkamermeubel of wastafelblad. Ook tegels laten een warm gezicht zien. De warme bruine en terra tinten, maar ook zwart en antraciet doen het goed. Bij die warme tinten zorgt helder wit voor een stijlvol contrast.

Vloeiend minimalisme

Qua vormgeving is strak, minimalistisch nog steeds favoriet. Maar het hele strenge is er vanaf. De strakke lijnen worden harmonieus gecombineerd met vloeiende lijnen, afgeronde hoeken en robuuste randen.

In helder wit en warme tinten krijgt de badkamer een warme woonsfeer, waarin het goed toeven is.
 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Verfrissende douche

Niets werkt zo verkwikkend als een verfrissende douche. Zeker na een zomerse dag met warme temperaturen, is een douche een heerlijke oppepper. Wie na een vermoeiende dag nog een avondje door wil, vindt baat bij een wisseldouche. Uw huid en spieren krijgen een opkikker, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en het immuunsysteem wordt versterkt. Kortom, u kunt er weer tegen!

Badkamertip van de week - Verfrissende douche

Verfrissend en revitaliserend

Bij een wisseldouche wisselt u een warme en een koude douche af. De warme douche (38°C - 40°C) laat u ongeveer 15 seconden duren en de koude (< 20°C) ongeveer 5 seconden. De warme douche opent en reinigt de poriën. De koude douche werkt verfrissend en revitaliserend. De bloedvaten trekken zich weer samen en de huid wordt strakker.


Eindig een wisseldouche altijd met een koude douche. Gebruik tijdens het douchen een verfrissend doucheproduct, bijvoorbeeld op basis van citrusolie.

Helemaal lekker is zo'n wisseldouche wanneer u beschikt over een douchepaneel met pulserende, masserende lichaamsjets. Een sensatie voor lichaam en geest.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Snel een (extra) doucheplaats

In sommige situaties is het handig een tweede douche te installeren. Bijvoorbeeld in de slaapkamer, in de (fitness)kelder, in de logeerkamer of op zolder. Maar het probleem is dat die ruimtes niet betegeld zijn en daarom zo droog mogelijk moeten blijven. Als u geen zin heeft in een verbouwing om de tweede douche te realiseren, zijn er ook alternatieven op de markt.
 

Rondom glas

In de doucheruimte worden de wanden nat door spatwater. Daar moeten de wanden wel tegen kunnen. Met een douche die rondom voorzien is van een glaswand is betegelen niet nodig. De douchewand is rondom gesloten. Er zijn ook rondom gesloten modellen op de markt die kant-en-klaar zijn, inclusief douchebak, kranen en douches. Deze kant-en-klare douche is overal gemakkelijk en snel te plaatsen… alleen water toevoegen en afvoeren,

ook voor de ventielatie is de nodige aandacht nodig .

Badkamerverbouw.nl TIP,       

Extra schoonmaakgemak,

Er zijn maar weinig mensen die schoonmaken als hobby hebben. Toch heeft elk product onderhoud nodig. Vooral in de badkamer is regelmatig schoonmaken een must, om aanslag van kalk en vuil te voorkomen; vanwege de hygiëne, maar ook vanwege de uitstraling. Want in een vuile badkamer kan van ontspannen en genieten nauwelijks sprake zijn…

Techniek en design

Gelukkig houden de fabrikanten rekening met schoonmaakgemak, zowel qua techniek als qua design. Een glazen douchewand waarin de scharnieren vlak zijn verzonken, systemen om een schuifwand eenvoudig los te kunnen halen, keramiek met gladde oppervlakken zonder holtes waarin vuil zich kan ophopen…


Onderhoudsvriendelijke laag

Bovendien zijn badkamerproducten naar wens uit te voeren in een onderhoudsvriendelijke variant. Baden, douchewanden en keramiek zijn te voorzien van een speciale laag, waardoor kalk en vuil zich minder gemakkelijk hechten. Producten met zo’n speciale laag, vergen wel een voorzichtige behandeling. Wanneer de laag beschadigt, is het effect weg.

Ingebakken eigenschappen

Een aantal fabrikanten biedt keramiek met ingebakken, onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Hierbij is een voorzichtige behandeling niet nodig. Dergelijk keramiek kan gewoon schoongemaakt worden, zoals u gewend bent. Het oppervlak blijft superglad en daardoor glijdt vuil en aanslag gewoon met het water weg.


vrijbrief…

onderhoudsvriendelijke laag of onderhoudsvriendelijk materiaal is helaas nooit een vrijbrief om het schoonmaken maar helemaal achterwege te laten. Maar ze bieden wel extra schoonmaakgemak.

Badkamerverbouw.nl TIP,

In de hoek

Tegenwoordig zijn er voorwandsystemen op de markt, die het mogelijk maken om hoeken in de badkamer optimaal te benutten. Dat schept ruimte en mogelijkheden voor een creatieve indeling.

Ruimte optimaal benut

Hoeken blijven vaak onbenut in de badkamer. En dat is jammer, zeker wanneer u toch al moet schipperen met de beschikbare ruimte. Een wastafel of toilet in de hoek, is een prima optie om de ruimte maximaal te benutten.

Badkamertip van de week - In de hoek  

Voorwandelement voor hoekmontage.  

Passend voorwandelement

Om de wastafel of het toilet in de hoek te kunnen plaatsen is natuurlijk wel een passend voorwandelement nodig. Een voorwandelement bevat de in te bouwen installatietechniek en bevestiging voor de closetpot. De laatste jaren is het aantal mogelijkheden wat dat betreft aanzienlijk vergroot. Er zijn plaatsbesparende elementen die specifiek zijn afgestemd op installatie in een hoek.


Badkamertip van de week - In de hoek

Creativiteit

Overigens is montage in de hoek niet alleen in de kleine badkamer een goede optie. Ook voor een creatieve indeling biedt het benutten van hoeken nieuwe mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van het plaatsen van een hoekelement tegen vrije wand voor de installatie van toilet en bidet. Zo steken toilet en bidet, in een hoek van 90 graden, schuin de ruimte in.


Wastafel in de hoek, toilet en bidet schuin gemonteerd tegen een vrije wand

Na het betegelen van het voorwandelement, ontstaat bovenop het element een handig plateau voor accessoires en decoraties.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

 

Onderhoud aan bad en/of douchebak

 

De meeste baden en douchebakken zijn gemaakt van acryl. Hoewel het materiaal glad is, kunnen zeepresten, vuil en kalk zich toch hechten. Regelmatig schoonmaken is dus het devies. Wanneer u dat regelmatig doet, dan is schoonmaken met een vochtige doek of met water en een mild schoonmaakmiddel voldoende.

Badkamertip van de week - Onderhoud bad en douchebak  

Wel doen

Zijn er vettige randen ontstaan in het bad of de douchebak? Kies dan voor een alkalisch middel. Restanten van zeep en huidvetten laten dan gemakkelijk los. Wanneer u het bad en de douchebak regelmatig reinigt, dan krijgt kalkaanslag geen kans. Is er toch kalkaanslag ontstaan, dan kunt u deze verwijderen met schoonmaakazijn. Spoel altijd na met schoon water.


Badkamertip van de week - Onderhoud bad en douchebak

Niet doen

Gebruik nooit azijnzuur op acryl! Want dit beschadigt het materiaal. Hetzelfde geldt voor schuurmiddelen of agressieve oplosmiddelen. Houdt deze verre van uw bad en douchebak.

Bad van Acryl


Krassen verwijderen

Zijn er krassen ontstaan in het acryl? U kunt deze verwijderen met een speciale polish (vraag ernaar bij de sanitairspeciaalzaak!). Met deze polish polijst u het acryl, waardoor ondiepe krassen verdwijnen en de glans hersteld wordt. Mat acryl mag niet gepolijst worden, omdat er anders een glanzende plek ontstaat.

Badkamerverbouw.nl TIP,

Kleur en ruimte

Kleur lijkt het toverwoord voor de hedendaagse badkamer. Vooral op het gebied van tegels zijn tegenwoordig vele kleurvarianten, decors en structuren beschikbaar. Het is dus heel verleidelijk om u volledig te buiten te gaan aan kleurgebruik. Bedenk echter wel dat kleuren een grote invloed hebben. Niet alleen op de sfeer van de badkamer, maar ook op de ruimtelijke werking.

Globe van Sphinx Tiles

Badkamertip van de week - Kleur en ruimte Badkamertip van de week - Kleur en ruimte  

In een kleine badkamer werken lichte, heldere kleuren ruimtelijk. Ze laten de badkamer groter lijken. Dit wil overigens niet zeggen dat u in de kleine badkamer beperkt bent tot 'saaie' witte tegels. Ook in lichte, sobere tinten en

pastels is er tegenwoordig heel veel keuze. Er zijn sfeervolle collecties die zelfs de kleinste badkamer transformeren tot een droombadkamer.


Harmonieus combineren

Echt donkere tinten in grote vlakken kunt in de kleine badkamer beter achterwege laten. Kies voor harmonieuze tinten en kies voor maximaal twee a drie basistinten. En... kies voor tegels in groot formaat. Over het algemeen geldt dat

minder voegwerk zorgt voor een ruimtelijk effect.

Flow van Steuler


Win advies in

Win advies in bij de vakman. Deze kan u de verschillende mogelijkheden toelichten en u helpen bij het maken van een keuze die bij u past en goed werkt in uw badkamer. Door slim kleurgebruik, een keuze voor juiste legpatronen, tegelformaten en door creatieve oplossingen is elke badkamer

om te toveren tot een sfeervolle ruimte.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Ventileren!

Juist in de badkamer is ventileren belangrijk. Na een bad of douche ontstaat

er veel vocht in de badkamer. Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt kunnen er vochtplekken en schimmels ontstaan. Ventileren is dus een must

voor het behoud van uw kostbare badkamerspullen en voor uw gezondheid!

Badkamertip van de week - Ventileren!

Goed ventileren betekent dat er niet alleen vochtige lucht wordt afgezogen, maar dat er ook verse lucht wordt aangezogen. Een goed ventilatiesysteem in de badkamer is geen overbodige luxe. Om condens- en vochtproblemen te voorkomen zijn diverse speciale badkamerventilators op de markt. Deze zijn goed op hun taak berekend: ze voeren vocht af en brengen verse, frisse lucht in de badkamer.


Handmatig of automatisch

Er zijn ventilators die u handmatig kunt bedienen, met een timer of volledig automatisch. Een volledig automatische ventilator is voorzien van sensoren die de luchtvochtigheid meten. Ze bepalen dus zelf wanneer en hoe lang er geventileerd moet worden.

Laat u goed adviseren door uw badkamerspecialist. Een adequaat ventilatiesysteem draagt belangrijk bij aan het voorkomen van vocht- en schimmelplekken. Dat is beter voor uw badkamer en beter voor uw gezondheid!

     
  

Badkamerverbouw.nl TIP,

FF Checken!

U heeft een nieuwe badkamer besteld en vandaag is de dag dat begonnen wordt met het installeren. Het is verstandig om de nieuwe spullen, zoals bad, douchebak, douchewand, keramiek, meubel, etc. bij aankomst direct te

controleren op gebreken.

Wij zullen alles uiteraard voor u controleren, maar een persoonlijke check door uzelf blijft belangrijk.

Ook tijdens de verbouwing is het raadzaam om als u in de gelegenheid bent zo nu en dan het proces te volgen.

Badkamertip van de week - FF Checken!

Let goed op eventuele beschadigingen, breuken of andere gebreken. Controleer ook of de geleverde kleur juist is en of de maatvoering klopt. Op geleverde producten geldt over het algemeen een fabrieksgarantie van 5 tot 10 jaar. Bij een eventueel gebrek wordt het product omgeruild. Het is natuurlijk gemakkelijker om dit te doen wanneer de douchebak of het bad nog niet geïnstalleerd is.


Goed controleren geeft u zekerheid en voorkomt onnodige, extra werkzaamheden, irritatie en problemen achteraf.

 

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Onzichtbare warmte

Vloerverwarming is juist in de badkamer - waar vaak met blote voeten wordt gelopen - ideaal. Met vloerverwarming stralen de badkamertegels een aangename warme uit wat zorgt voor weldadig comfort. Bovendien is vloerverwarming onzichtbaar en het neemt geen (wand)ruimte in. En dat is mooi meegenomen in een ruimte die over het algemeen eerder te klein dan te groot is.

Badkamertip van de week - Onzichtbare warmte

Stralingswarmte

Naast vloerverwarming is er ook wandwarming. Ook deze soort van verwarming is ideaal in de badkamer. De stralingswarmte zorgt bovendien voor een gezonder klimaat, omdat er minder stofcirculatie ontstaat en er minder kans is op tocht.

Niet in de laatste plaats zorgt vloer- en/of wandverwarming voor minder condensvorming. Kortom, vloer en wandverwarming is zeker de moeite van het overwegen waard, wanneer u uw badkamer gaat renoveren of nieuw bouwen. En natuurlijk kunt u deze vorm van verwarming desgewenst goed combineren met een stijlvolle handdoekradiator, die wel in het oog mag springen.


Waarom vloerverwarming behaaglijker is,

 

 

Hoe de warmte wordt ervaren hangt af van de temperatuur en de verdeling van de warmte in de ruimte
Bij radiatoren wordt de omliggende lucht verwarmd. Deze verwarmde lucht stijgt naar het plafond en verzamelt zich daar totdat ze is afgekoelt. Dan valt de lucht weer naar beneden: dit leidt tot storende luchtbewegingen.
Met de koude vloer ontstaat een onaangenaam gevoel: de temperatuur wordt als te laag ervaren. De thermostaat wordt hoger gezet en de verwarmingskosten stijgen.

 

Bij elektrische vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig door de hele vloer afgegeven.
De gezonde stralingswarmte verwarmt de voeten: warme voeten wekken een behaaglijk gevoel op.
Door het grote verwarmingsoppervlak en de gematigde vloertemperatuur ontstaan maar kleine luchtbewegingen.
Er wordt minder stof verplaatst en er ontstaat een aangenaam temperatuursgevoel bij een goede luchtvochtheidsgraad.

  

De warmteverdeling bij verwarming met radiatoren

 

De warmteverdeling bij vloerverwarming

 

De voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming biedt een groot aantal voordelen

  • Deze vorm van vloerverwarming vraagt geen enkele vorm van onderhoud, is volkomen geruisloos, en heeft een zeer lange levensduur.
  • De warmteopbrengst, is in vergelijking tot verwarming met radiatoren, waarbij circulatie van lucht optreedt (zie boven), aanzienlijk hoger.
  • Het rendement van elektrische vloerverwarming is, gezien de verhoogde warmteopbrengst, zeker niet minder dan verwarming met radiatoren.
  • De stookkosten zijn afhankelijk van de ligging en isolatiewaarde van de woning. Deze hoeven mede bij een goede instelling van de thermostaat, niet hoger uit te vallen dan bij verwarming met andere verwarmingsvormen.


Badkamerverbouw.nl TIP,

Douchen zonder obstakels

Wie houdt van een rustig beeld in de badkamer, kan een douchewand zonder douchebak overwegen. De wand wordt direct op de tegelvloer geplaatst. Zo wordt het beeld van de tegelvloer nergens onderbroken, voor een ruimtelijk totaalbeeld. Afgezien van het esthetische aspect, biedt zo'n "bakloze" inloopdouche douche ook praktische voordelen. Bij het schoonmaken bijvoorbeeld; de douchezone wordt gewoon meegedweild met de rest van de badkamervloer. Omdat een opstap ontbreekt, is het voor mensen die moeilijk ter been zijn gemakkelijk de douche in- en uit te lopen.

Douchen zonder obstakels

Ook rolstoelgebruikers kunnen probleemloos de douche in rijden.

Voorwaarde voor een probleemloos gebruik van zo'n doucheruimte is natuurlijk een goede waterafvoer.

Het alom bekende doucheputje is daarvoor vaak niet toereikend, waardoor water gemakkelijk de badkamer in kan lopen. Daarom wordt vaak gekozen voor een opstaande drempel, die het water moet keren, maar daarmee gaat een belangrijk deel van het gemak en effect van de inloopdouche verloren.


Een alternatief voor het doucheputje is een brede RVS afvoergoot die iets lager dan de tegelvloer verwerkt wordt. Zo'n afvoergoot vervangt de drempel en kan onder een profielloze douchedeur geplaatst worden. Zo profiteert u van het gemak van een inloopdouche zonder obstakels én van een snelle, afdoende afvoer van het douchewater.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Kleine Badkamer

Kleine badkamer? Door een slim gebruik van materialen kunt u de badkamer optisch vergroten. Kies voor een transparante douchewand, i.p.v. een douchewand met structuur. Hoe meer licht de douchewand doorlaat, hoe groter de badkamer lijkt.

Ook grote spiegels, of spiegelvlakken, laten de ruimte groter lijken. Probeer verder zoveel mogelijk rust in de badkamer te brengen.

Badkamertip van de week - Kleine Badkamer

Grote tegels (met zo min mogelijk voegwerk), of diagonaal gelegde vloertegels werken optisch verruimend. Kiest u toch liever voor kleine tegels of mozaïek, zorg er dan voor de tegelkleur en voegkleur dicht bij elkaar liggen. Houdt het kleurgebruik in de badkamer beperkt tot twee hoofdkleuren, die harmonieus terugkomen in badtextiel en accessoires.


Zorg tenslotte voor een opgeruimde badkamer, zonder overbodige prullaria. Een paar goedgekozen accessoires en decoratieve objecten geven een mooier effect dan een overdaad aan snuisterijen. Berg benodigdheden voor de persoonlijke verzorging zoveel mogelijk weg in een badkamermeubel. Een rustig, transparant beeld laat de kleiner badkamer groter lijken.U kunt onder het knopje indelingen hier op de site al vast aan de slag om de mogelijkheden uit te proberen.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Besparen op installatiekosten

De aanschaf van een nieuwe badkamer kan met verrassingen gepaard gaan. En dan met name op het gebied van de installatiekosten. Om uw wensen te verwezenlijken zijn er wellicht bepaalde installatietechnische werkzaamheden nodig die kostenverhogend werken. Het verwerken van een afvoergoot in de douchevloer, het vervangen van leidingen of aansluitingen.


Badkamertip van de week - Besparen op installatiekosten

Zaken waar u van te voren waarschijnlijk geen rekening mee gehouden heeft. Laat u daarom goed door ons voorlichten.

Wij maken voor u een offerte waar alle instalatiekosten wel bij zijn inbegrepen en bij ons komt u dan ook niet voor onaangename verrasingen te staan dat de kosten toch tegenvallen.

Wilt u besparen op de installatiekosten? Zorg er dan voor dat uw badkamer helemaal leeg is, wanneer wij aan de slag gaan. Door zelf het breekwerk van uw oude badkamer te verzorgen en in overleg met ons het nodige voorwerk te doen maar ook door zelf het vrijkomende afval op te ruimen en af te voeren kunt u flink besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het uiteindelijk geleverde werk.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Badtextiel

Badjassen, washandjes, badmatten en handdoeken. Ze horen net zoveel bij de badkamer als het toilet, de douche en een wasbak. Badtextiel wordt in diverse materialen geleverd, ieder met haar eigen specifieke kenmerken en voordelen. Tijd voor een blik op het badtextiel.


Badtextiel, maak de juiste keuze

Bij accessoires voor de badkamer moet verder worden gedacht dan zeepbakjes, spiegels en tandenborstelhouders. Want gebruikt u niet ook na iedere wasbeurt een handdoek?

Daarom is het belangrijk kwalitatief goed badtextiel aan te schaffen. Een belangrijk aspect is natuurlijk dat het materiaal water en vocht goed in zich opneemt.

Katoen blijkt een populair product voor washandjes, badjassen en handdoeken. Het is een echt natuurproduct dat wordt gewonnen uit de zaadpluizen van de katoenplant. Hierdoor beschikt het materiaal over een aantal eigenschappen die het geschikt maken voor sanitaire ruimten: katoen is uitermate vochtabsorberend en bovendien erg zacht.

Een andere veelvoorkomend materiaal is linnen. Ook hier geldt dat het een zeer vochtabsorberend betreft. Linnen wordt geproduceerd uit de vezels van een vlasplant.

Tenslotte bestaat is het materiaal met de toepasselijke naam badstof populair. Het gaat hier om een getuft, katoenachtig weefsel. Aan beide kanten van het materiaal zitten kleine uitstekende lussen. Begint u ze maar vast te tellen. Want hoe meer tufsteken, oftewel lusjes, een stuk badtextiel per vierkante centimeter telt, des te beter is de kwaliteit

 

.

Badkamerverbouw.nl TIP,

Senioren

Bij het aanschaffen van nieuwe badkamerproducten is het verstandig verder te kijken dan de dag van vandaag. Een badkamer moet tenslotte jaren mee. Bedenk bij de aanschaf van nieuwe badkamerproducten ook wat uw wensen en behoeften over tien jaar zijn. Zeker wanneer u behoort tot de leeftijdsgroep van 50 plus.

Badkamertip van de week - Aanschaffen van nieuwe badkamerproducten Badkamertip van de week - Aanschaffen van nieuwe badkamerproducten  

Is een bad of douchebak met een hoge instap over 10 jaar nog praktisch, of ligt het in de lijn der verwachtingen dat de mobiliteit tegen die tijd om een gemakkelijker toegang vraagt?

Tegenwoordig zijn er vele producten voor de badkamer op de markt die rekening houden met verminderde mobiliteit. Baden en douchebakken met een lage instap, een drempelloze inloopdouche, verhoogde toiletten, verrijdbare zitjes die tevens als houvast dienen bij het toiletgebruik, etc.


Levensloopbestendig

Speciale producten als grepen, steunen en zitjes zijn achteraf, in een bestaande badkamer, gemakkelijk aan te brengen en vergen geen ingrijpende verbouwing. Maar het vervangen van een bad of douche is een heel karwei, wat vaak beschadiging van de tegels met zich meebrengt.


Nu kiezen voor zogeheten 'levensloopbestendige' producten die rekening houden met veranderende behoeften in de toekomst is dan een verstandige beslissing. Temeer omdat u op het gebied van design en uitstraling geen compromis hoeft te sluiten. Integendeel zelfs!

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Draaien, schuiven of klappen

 

Bij het aanschaffen van een nieuwe douchewand, zijn niet alleen het design en de vorm (hoek, vierkant, vijfhoek, kwartrond, asymmetrisch, etc...) van belang. Ook de manier waarop u de doucheruimte binnen gaat speelt een belangrijke rol. En dit laatste wordt vooral bepaald door de beschikbare ruimte in de badkamer en de gekozen indeling. Een douchedeur kan draaien, klappen of schuiven.

 

Badkamertip van de week - Draaien, schuiven of klappen Badkamertip van de week - Draaien, schuiven of klappen  

 

Draaien

De draaideur neemt de meeste ruimte in, omdat deze bij het openen in de badkamer draait. Tegenwoordig zijn er overigens ook draaideuren die zowel

naar binnen als naar buiten te openen zijn. Zo'n naar binnen draaiende deur neemt in principe geen extra ruimte in in de badkamer. Feit is wel dat de toegang, voor forse mensen, wat benauwd kan zijn.

Klappen of schuiven

Een douchedeur met een klap- of schuifsysteem heeft geen extra ruimte nodig voor het openen. Besef echter wel dat dergelijke systemen minder gemakkelijk schoon te maken zijn dan een gladde draaideur. De overlapping tussen de panelen is moeilijk te bereiken, zodat daartussen kalk- en vuilaanslag kan ontstaan. Er zijn ook douchewanden met schuifwanden, waarvan de panelen eenvoudig los te halen zijn, zodat het grondig schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt. De moeite waard om op te letten!

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Onderhoud glazen douchewand

De hardglazen douchewand heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het transparante glas schept ruimte in de badkamer. Maar het glas moet wel helder blijven. Hoe zorgt ervoor dat aanslag van kalk en vuil geen kans krijgt?

Tovermiddel?

Helaas is er geen tovermiddel dat ervoor zorgt dat helder glas moeiteloos helder blijft. Regelmatig schoonmaken blijft het devies. Het beste is om de douchewand na elke douchewand te drogen met een raamwisser of een katoenen doek. Ook de profielen moeten drooggemaakt worden.

Badkamertip van de week - Onderhoud glazen douchewand

Helder glazen douchewand 

De praktijk

De praktijk is dat maar weinig mensen de tijd en energie opbrengen om de douchewand dagelijks droog te maken. Maar spoel in ieder geval de douchewand na gebruik nog even na met schoon water, zodat zeepresten in ieder geval verwijderd worden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het ontstaan van enige kalkaanslag niet te voorkomen is. Maar er zijn goede middelen om deze weer te verwijderen.


Zachte aanpak

Kies altijd voor een zachte aanpak. Schurende, bijtende middelen zullen het glas (en de profielen) aantasten. En op een enigszins ruw oppervlak kunnen kalk en vuil zich nog gemakkelijker hechten. Dan bent u nog verder van huis... Schoonmaakazijn is wel geschikt voor het verwijderen van kalk van glas, maar kan de aluminium profielen aantasten. Spoel daarom altijd goed na met schoon water. Maak bij voorkeur gebruik van de reinigingsmiddelen die de fabrikant van uw douchewand voorschrijft. Deze zijn helemaal afgestemd op het materiaal.

Doekjes en sponzen

Vele fabrikanten geven ook tips voor de keuze van de spons of doekjes die veilig gebruikt kunnen worden. Microvezeldoekjes (wonderdoekjes) worden afgeraden. Ook sponzen met een groene, bruine of zwarte deklaag werken te agressief. Over het algemeen zijn sponzen met ene witte of blauwe deklaag geschikt voor de reiniging van de glazen douchewand, in combinatie met een zacht, niet schurend reinigingsmiddel.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Tegels

Tegels zijn bij uitstek geschikt om creativiteit in de badkamer te brengen. Er zijn zoveel verschillende formaten, kleuren, decors en mogelijkheden. Laat uw fantasie de vrije loop. Door verschillende formaten en kleuren te combineren, geeft u uw badkamer een heel persoonlijk gezicht. Ga echter niet te uitbundig te werk. Teveel verschillende kleuren of formaten werken onrustig.

Badkamertip van de week - Tegels Badkamertip van de week - Tegels  

Heel bijzonder is het combineren van mozaïek met grote tegels. Het effect van de kleine mozaïektegeltjes is dan mooier, dan wanneer een u een volledige mozaïekwand maakt. Creëer bijvoorbeeld een mooie border om de spiegel of boven de wastafel met mozaïek.

Ook stechelen in verschillende hoogten geeft een bijzonder effect. U kunt bijvoorbeeld trapsgewijs stechelen, of plafondhoge tegelbanen combineren met stucwerk.

Met tegels kan veel meer dan u denkt. Laat u adviseren door de tegelspecialist.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Sneller een schoon toilet

Voor menigeen behoort het schoonmaken van het toilet tot de minst favoriete klussen. Voor een fris ogende en hygiënisch schone toiletpot zal de borstel toch regelmatig gehanteerd moeten worden. Wie die klus zo snel en gemakkelijk mogelijk achter de rug wil hebben, kan kiezen voor een keramisch toilet met vuilwerende eigenschappen.

Badkamertip van de week - Sneller een schoon toilet Badkamertip van de week - Sneller een schoon toilet  

Vuilwerende werking

Bijna elke keramiekfabrikant biedt mogelijkheden om het keramiek onderhoudsvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld met een vuilwerende oppervlakte laag, of speciaal keramiekglazuur waardoor vuil en kalk zich minder gemakkelijk kunnen hechten. Maar ook met zo'n speciale laag of vuilwerend glazuur blijft regelmatig schoonmaken nodig, voor een goede hygiëne. Het schoonmaken gaat dan wel gemakkelijker en het toilet blijft er langer fris en glanzend uitzien.


Afneembare zitting

Voor extra schoonmaakgemak is een afneembare toiletzitting ideaal. Zo'n zitting kan heel eenvoudig en in z'n geheel van de toiletpot verwijderd worden. Dat maakt het schoonmaken van bril en pot een stuk eenvoudiger.


Hangend of zweeftoilet

Niet alleen het toilet zelf, maar ook de vloer rondom de pot kan een regelmatige dweilbeurt gebruiken. Een hangend of zweeftoilet biedt wat dat betreft grote voordelen t.o.v. een staand toilet. U kunt gemakkelijker onder en rondom het toilet dweilen en u er zijn geen moeilijk bereikbare plaatsen of kitranden waar vuil zich kan ophopen.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Douchen in bad

Geen plaats voor een bad en een douche in de badkamer? Ook uw badkuip kan dienen als doucheplaats. Wanneer op de rand van het bad een speciale badklap- of vouwwand wordt gemonteerd, voorkomt u een natte badkamervloer en extra werk.

Douchen in bad Douchen in bad  

Draaien

Vele leveranciers van douchewanden bieden ook varianten voor montage op de badrand. Er zijn één-, twee- of driedelige wand in diverse breedten. Een goede badwand is spatwaterdicht en stabiel. Ook belangrijk is dat de badwand 180 graden kan draaien, zodat de wand zowel naar binnen als naar buiten kan draaien. Dit biedt u goede instap in het bad en de wand is bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Heffen

Met een hefmechaniek in de badwand, kunt u de volledige wand eenvoudig optillen voor het eenvoudig schoonmaken van de badrand waarop de wand steunt.


Badkamerverbouw.nl TIP,

Condens

Een goede ventilatie is belangrijk in de badkamer. Bij baden en douchen komt nogal wat vocht vrij. Dat levert condens op die, wanneer er onvoldoende wordt geventileerd, tot schimmelvorming en vochtplekken kan leiden.

Badkamertip van de week - Condens

Energiebesparend

Het loont overigens de moeite om na baden of douchen de muren en wanden met een trekker even droog te maken. Dat scheelt heel wat waterdamp en bespaart u energie. Er is namelijk minder warmte nodig om het vocht te verdampen.


Een half uur ventileren

Een half uur ventileren, na het nemen van een bad of een douche, is een goede stelregel. In vele badkamer gebeurt dit door het openzetten van een raam of ventilatierooster. Is de badkamer voorzien van mechanische ventilatie, zet deze dan in de hoogste stand. Er zijn ook ventilatiesystemen die aan de hand van een vochtsensor bepalen of er meer of minder geventileerd hoeft te worden.

Verse lucht

Belangrijk is dat er bij het ventileren verse lucht wordt aangevoerd. Daarom wordt er vaak een kier van zo'n 2 cm onder de badkamerdeur vrijgelaten. Zorg wel dat de onderkant van die deur goed in de verf zit. Anders kan het vocht de deur aantasten.

 

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Spiegelverwarming

Altijd helder zicht met spiegelverwarming

U kunt het probleem ongetwijfeld; de beslagen spiegel in de badkamer. Na het douchen en baden vertoont uw badkamerspiegel slechts een mistig spiegelbeeld. Niet ideaal als u net van plan was om u te gaan scheren, of om uw make-up aan te brengen.


Altijd helder zicht met spiegelverwarming

Er is een hele simpele oplossing voor dit probleem; spiegelverwarming. In de luxere, nieuwe modellen is die verwarming vaak al ingebouwd. Maar ook achteraf kunnen wij het probleem nog voor u verhelpen.

Bijvoorbeeld met een speciale warmtefolie voor spiegels die wij heel eenvoudig achter de spiegel kunt plakken. De warmtefolie is voorzien van warmtesporen voor een gelijkmatige verwarming van de hele spiegel.

Zo'n spiegelverwarming kan eventueel ook zo geregeld worden dat deze gelijk met het licht in de badkamer aan en uitschakelt. Zo geniet u dagelijks van een helder zicht op uw spiegelbeeld.

Wij informeren u graag opver de mogelijkheden.


  

Badkamerverbouw.nl TIP,

Het kleinste kamertje

Niet alleen de badkamer wordt getransformeerd tot een sfeervolle ruimte, ook het kleinste kamertje krijgt volop aandacht.

Tegelijk met de badkamer wordt vaak ook het toilet in de zelfde steil aangepast.

Er zijn zelfs complete designseries op de markt om de toiletruimte om te toveren tot een sfeervol en comfortabel visitekaartje. Toilet, urinoir, fontein, spiegel, meubels, kranen en accessoires zijn daarin tot in de details op elkaar afgestemd.

Aandacht voor het kleinste kamertje Aandacht voor het kleinste kamertje  

Volop keuze

Maar u kunt natuurlijk ook zelf combineren uit het grote aanbod van fraaie gevormde toiletten, fonteintjes, kranen, tegels, etc., etc. Wie van de toiletruimte iets bijzonders wil maken, heeft keuze genoeg. Nagenoeg elke product wat nodig is voor de toiletruimte is tegenwoordig ook verkrijgbaar in een designvariant. Tot en met de bedieningspanelen voor het toilet en de sifons voor onder de wastafel.

Compact maar comfortabel

De toiletruimte is over het algemeen niet zo groot, dus de producten kenmerken zich door de compacte, ruimtebesparende vormgeving. Een hoekfonteintje met daaronder een klein hoekkastje of een planchet is een echte ruimtewinner.


Combineer het fonteintje met een hoge fonteinkraan, zodat u de benodigde ruimte heeft voor handenwassen. Wanneer een wandcloset wordt geïnstalleerd, dan biedt het halfhoge voorzetwandje, waarachter de installatietechniek wordt verstopt, vanzelf een mooie aflegruimte. Een mooie spiegel met sfeervolle verlichting geeft het geheel

een verzorgde touch.


Urinoir

Ook het urinoir wint, vanuit het oogpunt van hygiëne, terrein in de privé toiletruimte. Er zijn tegenwoordig compacte, half inbouw urinoirs verkrijgbaar die weinig ruimte innemen.Maak gerust een afspraak met ons bij de sanitairshowroom om inspiratie op te doen voor een representatieve, comfortabele toiletruimte. Er zijn mogelijkheden te over, voor zelfs de kleinste ruimte!

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Schuin dak

Een badkamer met een schuin dak biedt beperkingen. Toch kan met een doordachte indeling een sfeervolle en comfortabele indeling gemaakt worden.

Badkamertip van de week - Schuin dak

Plaats het bad onder de schuine wand. In het bad is geen stahoogte nodig, dus daar is het lage plafond geen bezwaar. Sterker nog, met mooie sfeerverlichting in het schuine plafond en een royaal dakraam, heeft u liggend vanuit uw bad een prachtig uitzicht op wolken of sterren. Een bad onder een schuin plafond draagt juist bij aan een intieme sfeer.


Ook het plaatsen van een douchewand onder een schuin dak hoeft geen probleem te zijn, op voorwaarde natuurlijk dat er voldoende stahoogte is. Vele leveranciers bieden de mogelijkheid om een douchewand op maat te leveren, die exact aansluit op het schuine plafond.

 


  

Badkamerverbouw.nl TIP,       

Douche tegen verkoudheid

Er zijn van die seizoenen waarin de aandoeningen door, verkoudheid, loopneuzen en koude rillingen weer volop losgebarsten. Wist u dat u in u gewoon in uw eigen badkamer uw weerstand kunt verhogen? Door regelmatig een wisseldouche te nemen, wapent u uw immuunsysteem en bent u beter bestand tegen verkoudheid en griep. U lichaam raakt namelijk gewend aan temperatuurwisselingen.

Badkamertip van de week - Douche tegen verkoudheid Badkamertip van de week - Douche tegen verkoudheid  

Overigens is een wisseldouche ook een prima oppepper voor uw huid. De doorbloeding wordt gestimuleerd, uw huid wordt strakker en krijgt een gezonde glans. En dat is mooi meegenomen....

Een effectieve wisseldouche

Met een wisseldouche wisselt u de temperatuur van het douchewater van warm naar koud. U sluit altijd af met een koude douche, zodat de poriën gesloten worden. Voor de warme douche (ongeveer 15 seconden) kiest u voor een temperatuur van 38°C - 40°C.

Wisseldouche


Daarna is het even de tanden op elkaar en draait u de thermostaat naar een temperatuur die in ieder geval lager is dan 20°C. Deze koude douche laat u minimaal 5 seconden duren. Wissel de warme en koude douches een aantal keren af.

Na verloop van een aantal dagen raakt u gewend aan de temperatuur verschillen en kunt u de koude douche steeds wat kouder maken. 't Is even doorzetten, maar na afloop wordt u beloond met een heerlijke rozige huid die tintelt van vitaliteit. En... uw immuunsysteem wordt sterker, waardoor u minder vatbaar bent voor verkoudheid en griep!

Let op!

Mensen met gezondheidsklachten (vooral hartklachten) moeten eerst met hun arts overleggen of wisseldouches veilig genomen kunnen worden.

Badkamerverbouw.nl TIP,

Accessoires, de puntjes op de i

Bij het samenstellen van de nieuwe badkamer, zijn de accessoires vaak de 'sluitposten'. En dat is jammer, want goed gekozen accessoires zijn 'de puntjes op de i' in de badkamer. Ze zijn niet alleen functioneel, ze dragen ook belangrijk bij aan de sfeer en uitstraling van de badkamer.

Accessoires, de puntjes op de i  

Tijdloos of trendy?

Er is heel veel keuze aan accessoires voor de badkamer, in verschillende stijlen, uitvoeringen en prijsklassen. Welk budget u voor de accessoires wilt uittrekken is natuurlijk helemaal aan u. Wilt u gedegen kwaliteit in een tijdloze sfeer die jaren lang meekan? Of kiest u liever voor trendy accessoires die u na verloop van tijd eenvoudig kunt vervangen?


Accessoires, de puntjes op de i

Harmonie

Welke keuze u ook maakt, zorg ervoor dat de verschillende accessoires qua kleur, materiaalgebruik en stijl op elkaar zijn afgestemd. Het mooiste resultaat bereikt u door alle accessoires uit eenzelfde serie te kiezen. Zo bereikt u een harmonisch resultaat.

Extra sfeermakers

Kijk ook eens naar extra sfeermakers. Vele series bieden - naast de functionele accessoires - ook sfeeraccessoires. Een bloemenvaasje, potpourri schaal of houders voor (geur)kaarsjes geven net dat stukje extra. Zo maakt u van de badkamer een ruimte met een gastvrije, warme woonsfeer.

Kies voor accessoires die passen de sfeer van uw badkamer. Er zijn accessoires in allerlei stijlen en materialen, van rvs tot hout, van keramiek tot glas, van retro tot minimalistisch en van country tot en met industrieel.

Goed gekozen accessoires maken uw badkamer helemaal af!

       
  

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

Planten in de badkamer.

Badkamers zijn tegenwoordig volwaardige ruimtes waar u tot rust komt. Waarom dan niet de natte kamer opfleuren met planten? Veel kamerplanten hebben het er uitstekend naar hun zin vanwege de hoge luchtvochtigheid. Zo haalt u een tropische sfeer in huis en wordt baden een exotische bezigheid.


Planten in de badkamer

Met de keuze van de juiste planten tovert u de badkamer om in een eigen subtropisch waterparadijs. De luchtvochtigheid in de badkamer is meestal hoger dan in andere ruimtes, daarom hebben veel kamerplanten het er uitstekend naar hun zin.

De verdubbeling van de vochtigheidgraad, tijdens het baden, heeft niet alleen een positieve inwerking op de huid maar ook op de aanwezige planten.

Wel moet u rekening houden met grote temperatuurverschillen. Wanneer de temperatuur 's nachts 10 of meer graden Celsius lager ligt dan overdag, kunnen veel planten het lastig krijgen.

Tevens is het niet verstandig om de meeste planten dicht bij warme lichtspotjes te plaatsen of in een donkere hoek.

Natuurlijk wil niemand kalkaanslag in op het sanitair. Daarom is raadzaam de planten regenwater te geven in plaats van kraanwater. Bij regenwater is kalkaanslag immers niet mogelijk.

Varens

Welke planten zijn geschikt voor de badkamer? De Nephrolepus, oftewel de krulvaren, geeft een subtropische sfeer met zijn dichte bladermassa. De hoge luchtvochtigheid eigen aan de badkamer weet de krulvaren zeer te waarderen. De vele huidmondjes die op het grote geveerde blad staan verdampen heel vlug.

Bij het verschijnen van nieuwe blaadjes is een nevelbeurt aan te raden en dit liefst met regenwater op kamertemperatuur en zelfs meerderde keren per dag.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats: deze plant is niet geschikt om boven een radiator te plaatsen of vlakbij een ruit waar de zon er direct op schijnt. Ook de Vleugelvaren, nestvaren en Venushaar blijken het goed te doen in de natte kamer.

Soorten

Voor wie niet van varens houdt, zijn er andere mogelijkheden. Zoals de Asparagus, die best in een donkere hoek geplaatst kan worden, of bamboe dat juist veel licht nodig heeft. Verder zijn er nog de soorten Philodendron, Alocasia, Dieffenbachia, Dracaena, Dizygotheca, Episcia, Ficus pumila, Fittonia verschaffeltii, Guzmania, gatenplant.

Voor grotere badkamers kunnen palmen een prachtig effect creëren, zoals de Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans), de dwergdadelpalm (Phoenix roebelenii) en de stralenpalm.

 

Badkamerverbouw.nl TIP,

 

Garantie

Bij de aanschaf van nieuwe badkamerproducten bent u wellicht geneigd vooral te letten op design en prijs. Maar voor producten waarvan u jarenlang plezier wilt hebben is het ook belangrijk te letten op de garantie.

Op alle montagewerkzaaamheden krijgt u bij ons altijd een vol jaar volledige garantie

Voor sanitairproducten geldt een productgarantie op productie- en fabricagefouten. De lengte van de garantieperiode varieert van 1 tot 5 jaar, met uitschieters tot 10 jaar. Het spreekt voor zich dat de productgarantie op een spiegel of toiletzitting anders is dan voor een douchecabine of bad. A-merkfabrikanten bieden op een douchewand gemiddeld 5 jaar productgarantie.


Minstens zo belangrijk als de productgarantie is de nalevergarantie op onderdelen. De aanschaf van bijvoorbeeld een douchecabine voor een 'weggeefprijs' kan aantrekkelijk lijken. Maar wanneer na twee jaar blijkt dat een stripje of een klein onderdeeltje in het schuifmechanisme van de deuren vervangen moet worden, dan is het wel zo plezierig wanneer dit ook besteld kan worden. Op kwaliteitsdouchecabines wordt over het algemeen 10 jaar lang nalevergarantie op onderdelen geleverd.

Product, Montage en nalevergarantie zijn dus belangrijke aspecten om mee te nemen in uw aankoopoverwegingen. Bij ons hebt u 1 aanspreekpunt voor al die garanties.

U hoeft dus niet zelf met leveranciers of producenten te bellen, één telefoontje naar ons en het komt voor elkaar. Ook problemen die zich na de garantie periode nog kunnen voordoen worden natuurlijk door ons op een adequate manier opgelost.Dat biedt een belangrijke zekerheid voor jarenlang plezier van uw aanschaf.